Jag lever ett friskt liv med diabetes!

Balans mellan kost, rörelse och mentalt välbefinnande

Kostråd för diabetiker - köp en fisk till middag

Kategori: Kost

Kosten är viktigt för en bra hälsa. Fisk med sitt låga kolhydratvärde är supermat för alla, och toppenmat för diabetiker som mår bra av en kolhydratfattig kost. En måltid med fisk och olika fräscha grönsaker till gör en pigg och lätt i kroppen.
Fisk innehåller vitaminer, mineraler och proteiner, och är fulla av de viktiga omega 3 fettsyrorna.
Omega 3 som är mycket viktigt för cirkulationssystemet. Omega 3 är också antiflammatoriskt och minskar inflammation i huden, som gör att eksem motverkas och även torr hud. Men för att uppnå den inflammations dämpande effekten krävs höga doser, så man bör då välja dom feta fiskarna. Och gärna skifta mellan olika sorters fisk.

Olika fiskar ger olika hälsovinster enligt forskningsresultat av läkare. 

Viktigt för alla, även för diabetiker att inte blodtrycket blir för högt. Några fiskar som sej, hälleflundra, öring ger kalium som kan hjälpa kroppen balansera salterna och sänka blodtrycket. Även i sardin och tång finns kalium. I skaldjur finns magnesium som vidgar blodkärl så att blodtrycket sänks.
Om man vill gå ner i vikt, är det bra att varva med vit fisk såsom torsk och tonfisk som har lite fett och färre kalorier.
Om man vill motverka depression ska man välja dom feta fiskarna. Omega 3 kan lindra depression. Bra att växla mellan dom feta sorterna som sill, makrill, sardin, lax och hälleflundra. Om man vill ha en extra hög dos väljer man torsklever.

Sardin är rik på kalcium och innehåller inte så mycket gifter som andra fiskar.
Sej, öring och hälleflundra är rika på kalium.
I skaldjur finns zink och magnesium.
I tonfisk finns selen och niacin (B vitamin)
I torsken finns antioxidanten E vitamin
Laxen är full av D vitamin och Omega 3

Jag väljer oftast den frysta laxen och torsken. Även den rökta laxen är god när man bryner den med lök, gräslök och cremefresch. Supergott och snabbt. Klart på 5 minuter.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: