Jag lever ett friskt liv med diabetes!

Balans mellan kost, rörelse och mentalt välbefinnande

Tänk om man skulle av misstag blanda ihop insulinen!!!!!!!!!!!!!!!

Kategori: Diabetes

Tänkte på i morse vad lätt det skulle vara om man var trött, tänkte på något annat eller bara blandade ihop sprutorna.  Vad händer om man skulle ta fel? Hu, är det någon av er diabetiker som råkat ut för det?

När förändring sker - tankar kring diabetesen

Kategori: Mentalt välbefinnande

Diabetesen har gjort att jag uppskattar saker och ting mera. Reflekterar och inte bara tar saker och ting för givet. Och att hälsan är det allra viktigaste i livet. Att må bra. Var problemfri förut men skapade små onödiga problem. Undrar varför människan gör så. Man skapar onödiga negativa tankar. Nu försöker jag vända dom negativa tankarna till positiva. Ganska svårt, för så fort man inte är uppmärksam så trillar man dit igen. Att bara vara nöjd med den man är kräver träning. En del strävar nog efter en yttre yta som måste poleras och förbättras för att glänsa problemfri i andras ögon. Man utgår mycket ifrån vad andra ska tycka, och vill känna sig mer självsäker. Kanske är så att diabetes fick mig att vakna och se livet annorlunda, ta andra beslut, prioritera andra saker. Framtiden vet man inget om, det här var kanske en av mina vägkorsningar, när förändring sker.

Fika på Åhlens City - Jättegott ekologiskt kaffe!

Kategori: Kost

Var på Brydlings Cafe som finns på Åhlens City idag och drack en cappuchino.
Allt är ekologiskt och därför lite dyrare. Dom sålde vissa ekologiska varor och deras egna kokböcker. Jag vet att det är bra att välja ekologiskt och att mer och mer gå in för att äta och handla det. När jag går in på ICA tittar jag alltid efter ekologiska alternativ.
Fräscht och ljust.
Med goda sallader och bakverk.
Trevlig och glad personal ;)

Vilken insulintyp ska man välja?

Kategori: Diabetes

Det finns ju många olika typer av insulin. Sjäv tar jag Lantus och Humalog. Det var dom sorterna  som läkaren skrev ut till mig..... Ingen påpekade att det finns flera sorter att välja på. Här är information om olika insulintyper taget från Svenska Diabetesförbundet.

Kortverkande insuliner (Actrapid, Humalin Regular, Insuman Rapid)
Insulin i klar lösning vars användningsområde i dag är som måltidsinsulin. Insulinet har sin maximala effekt efter cirka tre timmar, och har klingat av efter cirka åtta timmar. Kortverkande insuliner ska helst tas trettio minuter före måltid. De har idag i stor utsträckning ersatts av de kortverkande insulinanalogerna, men fyller väl sin plats hos vissa patienter.

Kortverkande ”direktverkande” insulinanaloger (Apidra, Humalog, Novorapid)
Insulin i klar lösning som i dag är det dominerande måltidsinsulinet, och används även i första hand i insulinpumpar. Insulinet har sin maximala effekt efter en till tre timmar, och har klingat av efter tre till fem timmar. Kan tas i direkt anslutning till måltid.

Medellångverkande insuliner (Humulin NPH, Insulatard, Insuman Basal)
Insulin i grumlig lösning som fungerar som basinsulin för att täcka det basala behovet av insulin mellan måltiderna. Har med hjälp av tillsatta ämnen en fördröjd effekt. Effekten kommer först efter några timmar, har maximal effekt efter sex till tio timmat och en varaktighet upp till 24 timmar. Insulinet ges en till flera gånger dagligen i kombination med kortverkande insulin till måltider. Vid typ 2 diabetes kan insulinet även kombineras med tablettbehandling.

Långverkande insuliner (Lantus, Levemir)
Insulin i klar lösning som fungerar som basinsulin. Jämfört med medellångverkande insuliner är dessa insuliner mer långverkande och har en jämnare effekt över dygnet. Här behövs en, ibland två injektioner per dag och kan för vissa personer och i vissa situationer utgöra ett alternativ till medellångverkande insuliner.

Fasta kombinationer (Humalog Mix 25, Humalog Mix 50, Humalog Mix 30/70, Insuman Comb 25, NovoMix 30)
Insuliner i fasta kombinationer av snabb- och medellångverkande insulin. Kan användas i speciella situationer, till exempel personer som behöver hjälp med injektioner eller har mindre krav på skärpt glukoskontroll.

Undrar om dom här typerna som jag tar är vanligast att man tilldelas, eller ger andra läkare information, och valmöjlighet till andra val ? Har hört att Lantus kan ge ökad risk för bröstcancer, vilket inte låter så bra. Vad tar ni med diabetes för typ av insulin ? Varför?