Jag lever ett friskt liv med diabetes!

Balans mellan kost, rörelse och mentalt välbefinnande

Hitta din egen motivation till en bra livsföring med diabetes

Kategori: Mentalt välbefinnande

Det finns många riktlinjer kring hur en diabetikers livsstil ska se ut. Vad jag ska äta, hur jag ska träna, hur jag ska leva. Alla med diabetes passar inte in under samma mall, har inte samma kroppar, inte samma sjukdomstillstånd eller samma livsstil. Problem kan vara att leva upp till alla de förväntningar som finns för hur vi bör leva, att följa de råd som folk ger oss men även de mål vi själv sätter upp för oss själva - vilja måste finnas. För hur långt kommer vi utan motivation? För det svåra är inte att börja, utan att ha viljan att fortsätta.

Ibland kan det vara svårt att skilja på inre och yttre motivation. Låter du dig påverkas av att någon säger åt dig att göra en viss sak, att du måste gå ut på den där joggingrundan varje morgon, att du inte får lockas lägga ned den där limpan i korgen när du passerar brödhyllan varje gång du är i mataffären, för att en rad forskare eller dietister hävdar att det inte är bra för dig? Denna typ av motivation brukar inte räcka för min del. Det fungerar som en morot, får dig att snöra på dig skorna ett par mornar och lyckas hålla fingrarna borta i affären vid ett fåtal besök. Men hållbara, långsiktiga förändringar sker när grunden till motivationen kommer inifrån mig själv. Att jag mår bra av att äta som jag gör, träna som jag gör. Att jag känner en glädje och tillfredsställelse som inte baseras på andras förväntningar på mig.

En hållbar motivation handlar även om ett tydligt, konkret mål. Ett mål jag själv vill uppnå, som får mig att må bra på riktigt. Det som får mig att hålla fast vid det jag gillar och trivs med. Vi har alla resurser inom oss, det handlar bara om att locka fram dem - stärka oss själva, sätt tydliga små mål som gör att vi ser resultat kan alltid hjälpa till lite extra.

Två viktiga punkter att komma ihåg för hållbar motivation:
Lyssna och lär och sök kunskap hela tiden. Inspireras av människor med den livsföringen  som man själv vill uppnå för att må bra
Viljan måste komma inifrån dig själv!

Det är ju lättare sagt än gjort att locka fram en motivation som inte finns, tänker skriva mer om detta senare.

Hur går det för er andra? Lyckas ni hålla motivationen uppe eller inte? hur går ni tillväga?

Det gröna köket - god vegetarisk mat

Kategori: Kost

Vegetarisk mat är gott och superproppat med vitaminer. Bilden är på ärthummus inrullade i squash toppad med kardemummagroddar, lätt att fixa, passar som plockmat eller grönsak till fiskrätt. Jag brukar äta rätt mycket vegetariskt, har nog alltid gjort. Bra supermat är broccoli och släktningen kål i alla former. Tomater som innehåller en del krom hjälper diabetiker att stabilisera blodsockret. Gör tex lchf pizza med extra mycket tomatsås på. Spenat som är något av det mest näringsrika man kan äta, är också lätt att tillaga i olika former, samt lök och släktingarna till den.
Smart är att börja varje måltid med lite fett innan man äter kolhydraterna, det bidrar till att blodsockernivåerna blir stabilare.

Kostråd för diabetiker - köp en fisk till middag

Kategori: Kost

Kosten är viktigt för en bra hälsa. Fisk med sitt låga kolhydratvärde är supermat för alla, och toppenmat för diabetiker som mår bra av en kolhydratfattig kost. En måltid med fisk och olika fräscha grönsaker till gör en pigg och lätt i kroppen.
Fisk innehåller vitaminer, mineraler och proteiner, och är fulla av de viktiga omega 3 fettsyrorna.
Omega 3 som är mycket viktigt för cirkulationssystemet. Omega 3 är också antiflammatoriskt och minskar inflammation i huden, som gör att eksem motverkas och även torr hud. Men för att uppnå den inflammations dämpande effekten krävs höga doser, så man bör då välja dom feta fiskarna. Och gärna skifta mellan olika sorters fisk.

Olika fiskar ger olika hälsovinster enligt forskningsresultat av läkare. 

Viktigt för alla, även för diabetiker att inte blodtrycket blir för högt. Några fiskar som sej, hälleflundra, öring ger kalium som kan hjälpa kroppen balansera salterna och sänka blodtrycket. Även i sardin och tång finns kalium. I skaldjur finns magnesium som vidgar blodkärl så att blodtrycket sänks.
Om man vill gå ner i vikt, är det bra att varva med vit fisk såsom torsk och tonfisk som har lite fett och färre kalorier.
Om man vill motverka depression ska man välja dom feta fiskarna. Omega 3 kan lindra depression. Bra att växla mellan dom feta sorterna som sill, makrill, sardin, lax och hälleflundra. Om man vill ha en extra hög dos väljer man torsklever.

Sardin är rik på kalcium och innehåller inte så mycket gifter som andra fiskar.
Sej, öring och hälleflundra är rika på kalium.
I skaldjur finns zink och magnesium.
I tonfisk finns selen och niacin (B vitamin)
I torsken finns antioxidanten E vitamin
Laxen är full av D vitamin och Omega 3

Jag väljer oftast den frysta laxen och torsken. Även den rökta laxen är god när man bryner den med lök, gräslök och cremefresch. Supergott och snabbt. Klart på 5 minuter.

Forskningsprojekt om diabetes

Kategori: Allmänt

Nu var det ett tag sedan jag skrev något, 6 månader sedan.
Kommer säkert att återkomma lite oftare, skriva om hälsa, träning och att må bra, hitta en sorts balans i kroppen. Vara i nuet, hitta närvaron, undvika stressen.

Efter mitt besök hos diabetessköterskan blev jag tillfrågad att vara med i ett forskningsprojekt. Det ska börja efter sommaren och hålla på i ca 200 dagar. Jag vet inte vad det innebär, men man blir ju mer under kontroll. Man blir säkert mer motiverad att äta bra och träna. Hade tur för det var några som hade lägst HBA1C som skulle få delta. Jag får återkomma när jag vet mer. Diabetessköterskan tyckte jag hade förbättrat mina värden chockartat. (Om man jämför med för ett år sedan)
Mina prover var jipphiiiiiiibra!!!!!!!!!
Har kommit igång med träningen. Konditionsträning kan vara svårare än styrketräning. Kommer skriva mer om den.
Maten är fortfarande en viktig del, som det är för alla människor. En avvägning med bra ekologisk kost. Jag tror att jag har kommit in i bra vanor, saknar inte sockret. Det sägs att det tar 30 dagar att komma in i en bra vana, och det gäller inte bara kosten utan allt. Viktigt att ha bra motivation för saker som är viktiga för en.